Tips voor een effectieve presentatie

Goede sprekers zijn in staat om op een effectieve manier de gewenste emoties of interesse los te krijgen bij hun publiek. Om het effect te versterken maken zij vooral gebruik van non-verbale communicatie, ook wel genoemd bodylanguage.

Door het gebruik maken van bodylanguage kan de spreker zaken benadrukken, oprechtheid tonen en enthousiasme aanwakkeren. Vaak is dit zelf nog effectiever dan wat de spreker zegt.

Enkele tips voor het effectief gebruik van bodylanguage:

Oogcontact; oogcontact is de beste manier om het publiek te betrekken. Door oogcontact te maken en onderhouden met het publiek laat u zien dat u interesse heeft in de mensen die naar u luisteren. Op haar beurt zal het publiek ook interesse tonen.

Beheersen van storende gewoonten; we kennen dat allemaal, sprekers die steeds wriemelen met hun handen, continu knikken met het hoofd, stopwoorden als ‘uhm’, trekken aan de kleren of spelen met iets in de hand. Het publiek raakt hierdoor afgeleid, omdat men zich vaak juist daarop gaat richten in plaats van naar wat de spreker te zeggen heeft.
Deze gewoonten zijn gemakkelijk af te leren met de juiste training en oefening.

Overeenstemming tussen gebaren en het spreken; zorg ervoor dat de gebaren die u maakt altijd in overeenstemming zijn met wat u zegt. Praat u over de grootte van een voorwerp, laat dat zien hoe groot het volgens u is. Heeft u het over iets dat hoog in de lucht staat, wijs dat aan. Dit helpt het publiek om relaties te leggen en beter te begrijpen wat u verteld.

Stem uw gebaren af op uw publiek; dit geldt vooral bij het presenteren voor een multicultureel of internationaal publiek. Houdt er rekening mee dat sommige gebaren andere betekenissen hebben bij de ene groep dan bij de andere. Onderzoek dit vooraf zodat u niet voor verassingen komt te staan.

Spreken voor een publiek boezemt nog steeds veel mensen angst in. Dit kan echter gemakkelijk verholpen worden, met de juiste training en begeleiding. En natuurlijk helpt het vergroten van uw kennis over het onderwerp ook. Een aanvullend artikel met meer informatie vindt u hier. Bekijk ook deze korte video van de Toastmasters, die wat handige tips geeft over effectief spreken.

Wilt u ook werken aan het verbeteren van uw presentatie vaardigheden? Maak dan contact voor meer informatie over onze open trainingen, in-company programma’s of onze presentatie coaching traject.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s